Voorkom besmetting Coronavirus via computer of smartphone

/ / Nieuws

Virussen, wij ICT’ers hebben er dagelijks mee te maken. Mijn natuurlijke reactie is bijna: Oh daar hebben we er weer één. Wat is het deze keer, worden je bestanden geencrypt, crasht je besturingssysteem of is er eindelijk weer eens wat nieuws? De volgende automatische reactie is, zolang iedereen maar goede preventieve beveiligingssoftware gebruikt, zal het wel meevallen. Want ja, wij adviseren al sinds jaar en dag onze klanten om goede beveiligingssoftware te gebruiken, die preventief werkt. Beter software die de virussen aan de poort van het netwerk tegenhoudt, dan (meestal gratis) beveiligingssoftware die eerst alle rommel naar binnenlaat en vervolgens heel hard roept hoeveel bedreigingen hij deze maand van je computer heeft verwijdert (totdat dat een keer niet lukt).

Maar dit keer is het anders. Dit keer ligt er een virus op de loer die zich niet alleen van computer naar computer verspreid, maar ook gevaarlijk is voor onszelf. Een virus dat zich mogelijk wel via apparaten als computers, laptops, tablets en smartphones verspreid, maar niet schadelijk is voor de apparaten waarop ze zitten. Heeft u wel eens nagedacht over hoeveel micro-organismen zich zullen bevinden op uw smartphone of tablet, of het toetsenbord van uw computer of laptop? Geeft u uw smartphone wel eens aan iemand anders om ‘even een foto te laten zien’. Hoeveel mensen zitten er aan uw toetsenbord? Deelt u uw computer met anderen? In de laatste honderd jaar zijn er heel wat knopjes bijgekomen. Van lichtknoppen tot en met je toetsenbord.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC raadt aan om zaken als toetsenborden, bureaus en muizen niet zomaar te delen, maar ze goed schoon te maken met een reinigingsspray op bijvoorbeeld alcoholbasis. Dat is niet zonder grond. Onderzoekers van de Universiteit van Hongkong onderzochten hoe lang het sarsvirus kan overleven op een glad oppervlak, een virus dat zeer op het nieuwe coronavirus lijkt. Het virus bleek onder typische kantooromstandigheden, bij 22 tot 25 graden en een luchtvochtigheid van 40 tot 50 procent, nog tot vijf dagen te overleven. Wel neemt de hoeveelheid virus snel af. Na een etmaal zit er op toetsenborden al tien keer minder virus. – Bron: De Volkskrant.

In oktober 2017 begonnen wij met de levering van een gratis reinigingsmiddel bij aflevering van alle nieuwe producten met een toetsenbord of touchscreen. Puur uit hygiënisch oogpunt en om onze klant ervan bewust te maken. De meeste van onze 2.200 vaste klanten hebben inmiddels één of meerdere Vlastuin® Cleaner flacons staan. Tijd om ze ook daadwerkelijk te gaan gebruiken! Spuit de cleaner royaal op een schone, niet pluizende doek en reinig uw touchscreen of toetsenbord. Een lichte druk uitoefenen kan geen kwaad. Droog het touchscreen of toetsenbord na met een schone, droge en niet pluizende doek. Wij adviseren dit minimaal tweewekelijks te doen. Ook als zich niet een pandemie zoals het Coronavirus voordoet.

Als u vragen heeft over het coronavirus in combinatie met het gebruik van ICT apparatuur of het thuiswerken, bel, mail of app gerust! Onze technici staan u graag te woord en zoeken samen met u  naar passende oplossingen.